Vin rosu demidulce, dulce si sec

Băutul vinului nu e un lucru atât de simplu cum pot crede unele persoane. În momentul în care alegeţi să beţi vinul va trebui să luaţi în calcul nu numai preferinţele ci şi alimentele care urmează să însoţească această băutură.

Cât de mult contează calitatea vinului şi care sunt lucrurile de care vom tine cont în momentul în care citim o etichetă a unei sticle? Cei mai mulţi băutori de vin îşi toarnă vinul în pahar şi beau dar lucrurile tind să fie mult mai complicate de atât. Exista mai mulţi paşi ce trebuie urmaţi precum aducerea vinului la  o temperatură potrivită, alegerea paharelor adecvate, lăsarea lui să se aşeze, mirosirea aromei.

Cititi si despre producator Cabernet Sauvignon pret.

Vin rosu demidulce, dulce si sec

În funcţie de culoarea pe care o are vinul va trebui să fie adus la temperatura potrivită. Vinul alb se păstrează la frigider  cu  o oră înainte de servirea lui in timp ce vinul roşu se consumă la temperatura camerei.

Dacă vinul are şi sedimente trebuie să îl decantaţi, să turnaţi băutură în alt recipient pe o pânză sau sita fina ori într-un filtru de cafea pentru a se elimina impurităţile care vă împiedică să savuraţi vinul la calitatea sa reală.

Utilizând un pahar potrivit turnaţi băutură şi lăsaţi-o să respire pentru a putea permite aromelor să se îmbine atunci când intră în contact cu aerul. Mirosiţi vinul pentru că gustul sau depinde foarte mult de miros. Luaţi o înghiţitură şi păstraţi-o în gură pentru câteva secunde. După ce gustaţi aromele îl puteţi înghiţi mult mai uşor.

Pentru a putea savura un vin potrivit mesei sau cinei va trebui să ştiţi câteva recomandări: pentru aperitive se vor utiliza vinurile seci şi albe. La mâncărurile cu peşte se serveşte vin alb sec. Mâncărurile cu carne de pasăre sunt potrivite cu vinurile albe şi seci, felurile de mâncare cu carne de vită, porc sau vânat sunt potrivite pentru vin roşu, platourile cu brânză să potrivesc cu vinurile roşii iar desertul cu vinuri dulci şi aromate.

Chiar dacă nu sunteţi un degustător profesionist, în mod sigur aţi observat că mai multe vinuri vechi au un gust diferit, mult mai plăcut decât cele din sticlele recent îmbuteliate. Cele mai importante în procesul de înlocuire a gustului pe care il are vinul sunt taninurile. Acestea sunt molecule produse de struguri. Taninurile au proprietăţi antifungice şi sunt cele care dau vinului un gust amărui şi care vă pot lăsa o senzaţie de uscăciune pentru că au efect astringent.

Tot taninurile sunt  responsabile şi de mirosului vinului pentru că interacţionează cu alcoolul şi îi conferă o aromă specifica de fructe. În cazul unor vinuri vechi aceste taninuri mature conferă un gust mult mai plăcut. În timpul procesului de fermentaţie taninurile sunt alterate de moleculele de oxigen care pătrund în sticla prin dop.

Producătorii de vin pot să controleze cantitatea de taninuri pe care o vor. Vinul care rezultă din contacte îndelungate intre strugurii zdrobiţi şi pielea şi seminţele pline de taninuri are un gust amărui la început dar va fi foarte apreciat în timp.