Producator de vinuri rosii romanesti

Cultivarea viţei de vie este o preocupare străveche a străbunilor noştri, Geto-dacii, locuitorii străvechi ai acestui teritoriu, care preţuiau vinul în mod deosebit şi viţa de vie era una cin cele mai importante bogăţii ale lor. Aceştia obişnuiau să bea vinul din coarne de bou, din ulcele sau chiar din tigve. Pe vremea regelui Burebista vinul era o mare pasiune a dacilor şi prin urmare regele a dezrădăcinat viţa de vie. Această acţiune a fost determinat de interesul pe care popoarele vecine îl arătau pentru vin. Cu toate aceste măsuri, se ştie că în momentul în care romanii au ajuns în Dacia au adus noi sortimente de viță de vie şi au introdus mai multe procedee de tăiere sau practici de vinificaţie. După aceea de-a lungul secolelor viţa de vie continuă să prezinte un interes şi o preocupare a locuitorilor. Cultivarea viţei de vie nu a încetat nici măcar în perioada migraţiei. Viticultorii şi proprietarii de podgorii şi-au alocat tot mai mult timp acestei îndeletniciri şi au devenit din ce în ce mai cunoscuţi dincolo de graniţe.

Cititi si despre vin alb demisec.

Producator de vinuri rosii romanesti

Chiar dacă au fost ani cu o producţie viticolă slabă şi chiar dacă viile au fost afectate de diverse afecţiuni specifice soiurile de vinuri s-au impus chiar şi în afara României. Amintim aici podgorii precum Odobeşti, Tarnavele, Fetească, Cotnari, etc.

Pentru mai multe informatii accesati paginile Cum se bea vinul, Temperatura de servire a vinului si Cum se consuma vinul.

La romani ca şi la alte popoare vinul a fost părtaş împreună cu oamenii atât în momente de bucurie cât şi în momente mai puţin fericite, este un simbol al prieteniei, al înţelegerii, al voioşiei, o sursă de meditaţie sau de inspiraţie pentru poeţi, gânditori sau compozitori. La sfârşitul anului 1998, viile ocupau o suprafaţă de 250000 de hectare şi România se afla pe locul 12 ca producţie.

Pe teritoriul României suprafeţele viticole sunt răspândite sub forma unul lanţ continuu sau sunt aşezate dispersat fiind considerate regiuni viticole, podgorii, centre viticole sau plaiuri.