Producator de vin

Originile cultivării viţei de vie şi a producţiei de vin datează din timpuri străvechi. Se presupune că primul vin a avut caracteristici foarte diferite raportat la vinurile actuale şi a fost produs în Mesopotamia cu aproximativ 5000 de ani în urmă. Numeroasele fresce care au fost găsite în vechiul Egipt confirma faptul că egiptenii s-au ocupat de cultura viţei de vie. Fenicienii şi grecii au fost promotori ai viticulturii şi ai consumului de vin în întreaga regiune mediteraneană. 

Cititi mai multe despre producatori de vinuri rosii.

Opera lor de răspândire a fost continuată şi de Romani până în Burgonia şi în lungul râului Moselle în Germania. În Evul Mediu, după ce a căzut Imperiul Roman cultura viţei de vie a fost preluată de biserică şi aceasta a răspândit-o în toată Europa, ajungând până în Anglia. Secolele au trecut şi aristocraţia europeană s-a unit cu biserica iar aceste două clase sociale şi-au însuşit teritoriile consacrate pentru viţa de vie. Sunt şi anumite regiuni care au devenit renumite pentru calitatea mare a viunurilor produse. 

Producator de vin

Mărturii referitoare la prezenţa vinului în România sunt oferite de mai multe vestigii şi documente care aparţin arheologiei, paleontologiei, epigrafiei şi numismaticii, folclorului, istoriei scrise şi mitologiei. Acestea vorbesc în primul rând despre existenţa unor condiţii naturale prielnice pentru dezvoltarea viţei de vie şi despre marele ataşament al oamenilor pentru această plantă. 

Pentru mai multe informatii accesati paginile Codul de servire a vinului I, Codul de servire a vinului II si Posibile defecte in vin.

Se admite faptul că pe acest teritoriu au existat forme din care derivă specii ale genului vitis chiar de la începutul erei neozoice, mai exact din paleoliticul terţiar. 

Viticultura s-a dezvoltat foarte bine în timp. Au apărut plantaţii cu soiuri valoroase, au fost promovate tehnici de cultură noi, mecanizate, s-au construit fabrici moderne de vinificare, depozitare şi condiţionare a vinurilor şi s-a înregistrat un salt al calităţii vinurilor. Ne putem gândi că toate aceste rezultate puteau să fie mult mai bune dacă oamenii nu încetau să mai fie viticultori. 

În prezent viticultura româneasca trece prin numeroase transformări. Viile sunt aproape în totalitate în proprietatea viticultorilor. Producerea de vinuri este o îndeletnicire care îi obliga pe podgoreni să îşi facă mijloacele necesare pentru a realiza vinul la un nivel calitativ cât mai bun.

În acest scop sunt utilizate cramele şi pivniţele din podgorii care în trecut erau în proprietatea statului şi care în prezent s-au dezvoltat foarte bine. 

Clasificarea vinurilor în funcţie de criterii riguros ştiinţifice este aproape imposibilă datorită compoziţiei chimice complexe. Pe de altă parte, diversitatea calitativă a vinurilor, determinată în general de arealele în care se cultivă viţa de vie precum şi diversitatea soiurilor care a făcut ca fiecare ţară viticola să adopte sisteme proprii pentru a clasifica vinurile.